Så er det sommerferie
Denne helgen er første helg i årets skole-sommerferie. I 2 måneder skal barn og unge ha fri fra skole, og de aller fleste av oss skal ha noen ukers sommerferie. Mange skal reise bort, og for svært mange er dette en tid med utfordringer som ikke ligner helt på de vi ellers har i hverdagen. Vi skal nemlig nå i en periode omgås våre kjære… HELE tiden…! Og for noen av oss kan det være utfordrende til tider.
Ferie handler ofte om forventninger. For de som har barn så har barna gjerne store forventninger til eventyr og opplevelser, mens voksne gjerne ser frem til ro, og til en anledning å lade batteriene. Allerede her kan vi ane kimen til mulige utfordringer. Forventningene er ulike, og beslutninger fattes da på bakgrunn av ulike utgangspunkt. Dermed er det fort gjort at noen blir skuffet. I tillegg er det ofte slik at når en omgås familien sin noen timer hver dag så er det mange ting og frustrasjoner som lett blir «liggende» og ikke tatt opp. Når en tilbringer flere uker tett på hverandre, uten det avbrekket jobb eller skole er, så kommer ofte disse frustrasjonene til overflaten. På denne tiden av året pleier det jo regelmessig å dukke opp artikler i blader og aviser om hvordan en skal unngå å krangle i ferien.
Jeg tenker at kjøreregler og forventningsavklaringer er de to viktigste faktorene for at sommer og ferie skal bli en god tid som generer energi og gode minner. Her er noen tips for hvordan jeg tror det kan være mulig å oppnå dette:
1. Snakke sammen:
Det er viktig å planlegge sammen. Ha et familierådsmøte der alle medlemmer av familien kan legge frem sine ønsker og forventninger. Her må alt på bordet. Både hva en vil– og hva en IKKE vil –oppleve. Og kanskje bli enige om hvordan en skal håndtere ulike situasjoner og frustrasjoner som kan oppstå.
2. Sett av tid
Sett av tid til lek, opplevelser og avslapping. La alle forstå og ha overblikk over hvilken tid som er dedikert til hva. Spesielt gjelder dette de som har barn.
3. Inngå avtaler – og hold dem
Dersom sommeren skal være en sammenhengende oppvisning av de små, der de skal oppvartes og sees på hele tiden, så blir det fort frustrasjon blant de voksne. Avtal med barna at – ja, jeg skal se når du stuper fra stupebrettet, men om 5 minutter når jeg har lest ut kapittelet i boken min. Og hold avtalen. Ofte er barn masete og «plagsomme» fordi vi voksne lover at vi skal gjøre noe med dem, og så gjør vi det ikke når tiden er inne. Eller vi lar dem gå i konstant ventemodus ved å svare på alle spørsmål, forslag og krav med «vi får se».
4. Aksepter at alle er forskjellige
Vi har alle ulike behov og forventninger i forbindelse med opplevelser. Igjen er planlegging et nøkkelord. Om vi planlegger dagene sammen og tar hensyn til alles ønsker, ja da er muligheten for at alle har gode dager absolutt tilstede. Om alt derimot planlegges enten bare på de voksnes eller bare på barnas premisser, ja da er det så godt som garantert at noen blir frustrert. Det går an å sette av voksentid i fornøyelsesparken og barnetid på museet!
5. Du trenger ikke vinne VM i opplevelser
Mange mennesker har en forestilling om at gode opplevelser må være fartsfylte, ekstraordinære og spektakulære. At det er om å gjøre å ha de største opplevelsene. Det viser seg ofte at det enkle mange ganger er det beste. Når vi ser tilbake på minnene, så er det slik for de fleste av oss at de magiske øyeblikkene stort sett kommer spontant, uventet og av «seg selv».
6. Ta FERIE!
Gjør noe annet, nyt tiden, legg opp til samvær med de du er glad i og nyt sommeren. Det skal jeg gjøre, så dette blir siste blogg på en stund.
God sommer!
Hilsen David